+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Eğitim - Coğrafya Kategorilerinden Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri Makalesini Okumaktasınız.
  1. Bengisu
    Bayan Üye



    Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri






    Karadeniz Bölgesinin Dağları Ovaları Nehirleri nelerdir

    karadeniz bölgesi fiziki haritası.jpg

    Karadeniz Bölgesi Dağları

    Bölgenin yeryüzü şekillerini III. Jeolojik Devir'de Alp kıvrımları sonucu oluşan doğu-batı yönündeki Kuzey Anadolu Dağları oluşturur. Dağlar kıyıya paralel uzandığı için bölgede boyuna kıyıözellikleri görülür, seld alanı dar, doğal limanlar az ve falezler yaygındır. Ayrıca deniz etkisi iç kesimlere ulaşamaz ve kıyı ile iç kesimler arası ulaşım zordur. Bölge engebeli olduğu için, tarım alanları parçalı ve dardır.

    Doğu Karadeniz’de ise dağlar iki sıra halinde uzanır. bölgenin en yüksek dağları bu bölümdedir. Rize, Giresun, Kaçkar, Çimen, Kop, Mescit, Yalnızçam, Canik, Küre, Ilgaz, Köroğlu, Bolu ve Akçakoca dağları kıyıya paralel olarak uzanır.

    Kıyı ile iç kesim arasında ulaşım zordur. Dolayısıyla ulaşımda geçitler kullanılır. (Kop ve Zigana gibi)

    Karadeniz Bölgesi'nin Dağları:

    Rize Dağları

    Giresun Dağları

    Kaçkar Dağları

    Çimen Dağları

    Kop Dağları

    Mescit Dağları

    Yalnızçam Dağları

    Canik Dağları

    Küre Dağları

    Ilgaz Dağları

    Köroğlu Dağları

    Bolu Dağları

    Akçakoca Dağları

    Karadeniz Bölgesinin Ovaları

    Bölgenin en geniş kıyı ovaları çarşamba ve bafra delta ovalarıdır. iç kesimlerde suluova, taşova, turhal, merzifon, tosya, boyabat gibi çöküntü ovaları yer alır. bu çöküntü ovaları türkiye’nin en aktif deprem bölgeleridir.

    Bölgenin en geniş kıyı ovaları

    Çarşamba

    Bafra

    İç kesimlerde ;

    Suluova,

    Taşova,

    Turhal,

    Merzifon,

    Tosya,

    Boyabat

    Karadeniz Bölgesi Nehirleri


    Akarsu bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesidir. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak ve dünyanın en hızlı akan ve en derin nehirlerinden biri olan Çoruh Karadeniz Bölge'mizdedir.

    Karadeniz Bölgesi nehirlerinin önemli bir özelliği çok sayıda kola sahip olmalarıdır. Karadeniz Bölgesi ırmaklarının çok sayıda; dere veya çay olarak adlandırılan kolu vardır. Eskişehir'den geçen Porsuk Çayı da Sakarya Irmağı'nın kollarından biridir.

    Karadeniz Bölgesi'nin Nehirleri:

    Kızılırmak - Başlıca kolları; Delice Irmağı - Devrez - Gökırmak

    Yeşilırmak - En büyük kolu; Kelkit Çayı

    Sakarya - Başlıca Kolları; Porsuk Çayı - Ankara Çayı

    Çoruh - Çok sayıda kolu vardır.

    Filyos Çayı

    Bartın Çayı

    Harşit Çayı

    Çoruh Nehri, Türkiye sınırları içinde, Artvin'de doğup, sınırlarımız dışında Batum'dan Karadeniz'e dökülmektedir.







  2. Seher
    Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri






    Dağların kıyıya paralel uzandığı Karadeniz bölgesinde Kaçkar dağları önemli bir yer tutar.Çarşamba ve Bafra ovaları bölgenin en büyük ovalarıdır.Kızılırmak ve Yeşilırmak da en büyük nehirleri arasında bulunmaktadır.







  3. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    çok güzel ve süper







  4. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    çok güzel açıklayıcı kelimeler

  5. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    cok ayrıntılı değil ama güzel

  6. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    çok güzel anlatıyor

  7. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    Fena sayılmaz

  8. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    göller ve platoları anlatmıyor ama fena sayılmaz

  9. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    çok çok sağ olun ödevimde çok işe yaradı

  10. Kayıtsız Üye

    Cevap: Karadeniz Bölgesinin Nehirleri Dağları Ovaları İsimleri

    Çok süper cevaplar bunlar ya👏🏻👏🏻👏🏻

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu

kuzey anadolu dağları

karadeniz bölgesi ovaları

karadeniz bölgesi akarsuları

karadeniz ovaları

karadeniz bölgesinin ovaları

köroğlu dağları