+ Yorum Gönder
Eğitim - Sözel Bölge Kategorilerinden Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon Makalesini Okumaktasınız.
  1. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon






    ödevim için işe çok yaradı öğretmenim fotokopisini çekip okulun her panosuna astı... teşekkürler.







  2. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    Mart aynın 15 ila 21. günleri Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta etkinlikleri çerçevesinde, bilhassa öğrencilere; tüketim konusundaki hakları, hangi durumlarda neler yapabilecekleri gibi şeyler anlatılır. Haklanın ne olduğu, ne zaman işe yaradıkları, bu haklarını aramak için nerelere başvurmak gerektiği konuları da aktarılır.

    Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 adet temel ve evrensel tüketici hakkı vardır. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibi sıralanabilir.
    TÜKETİCİ HAKLARI
    Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı: Barınma,ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma,haberle şme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır. Her tüketici, bu temel ihtiyaçların karşılanmasını talep edebilir.

    Sağlık ve güvenlik hakkı: Satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin insan yaşamı ve sağlığı açısından kullanıcısına zarar vermeyecek durumda olmasıdır.

    Bilgi edinme hakkı; Tüketicinin mal ve hizmeti satın alırken doğru karar verebilmesinin sağlanması için tüketicinin gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve zararlı, yanıltıcı reklamdan, etiketten, ambalajdan korunmasıdır.

    Eğitilme hakkı: Tüketicinin hak ve çıkarlarını koruyabilmesi, tüketici bilincine sahip olması için eğitim kurumlarında eğitilmesidir.

    Zararların giderilmesi hakkı: Satın alınan mal veya hizmetten dolayı tüketicinin uğramış olduğu zararın giderilmesi, o mal veya hizmetin yeniden tüketiciye ulaştırılmasıdır.

    Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı: Sağlık koşullarına uygun bir çevrenin oluşumunda ülke ve doğal kaynakların doğru kullanımı ile çevrenin korunması, temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere bırakılmasıdır.

    Ekonomik çıkarların korunması hakkı:
    Tüketiciye kıyaslama imkanı verecek çeşitte mal ve hizmetin en uygun fiyattan sunulması, satış sonrası her türlü teknik destek ve servisin tüketiciye ulaştırılmasıdır.

    Seçme hakkı: Tüketicilerin çeşitli ürün ve hizmetlere istedikleri zaman ulaşabilmeleri anlamındadır. Rekabetin tam olarak işlemediği pazarlarda devlet aksaklıların giderilmesi için yapacağı düzenlemeler ile uygun kalite ve fiyatlarda mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulmasını sağlamalıdır.

    Temsil edilme, Örgütlenme, Sesini duyurma hakkı: Yukarıda sayılan hakların elde kullanılabilmesi, tüketicilerin haklarını koruyabilmeleri, mağduriyetlerinin giderilmesinde bir araya gelerek güç birliği oluşturmaları ve hükümetlerin ekonomik ve siyasi politikaların da dikkate alınma ve kamu kurumlarında temsil edilebilmesidir.

    Tüketici Hakları Kanununu Neden Bilmeliyiz?

    Günümüz ekonomik koşullarında alışveriş yapmak her ne kadar zor ise, günümüz şartlarında alışveriş yapmamak da bir o kadar imkansızdır. İşte tam bu noktada tüketici hakları gündeme gelmektedir. Yapılması zorunlu olan alışverişler, bir takım insanların, kendilerine geçim kaynağı sağlamalarına neden olmaktadır. Ve bununla birlikte, tüketicileri doğru yönlendirenlerle birlikte, tüketicilerin çıkarlarına ters eylemler gerçekleştiren kişilerin de sayısı artmaktadır.
    Tüketici hakları, tüketici hakları derneği; ve tüketici hakları kanunu tarafından korunmaya çalışılmaktadır. Tüketici hakları kanununda belirtilen kuralların tüketiciler tarafından doğru bir şekilde uygulanması ile, tüketici haklarının korunması olanaklı hale gelmektedir. Tüketici hakları derneği de, bu anlamda, tüketicilerin haklarını korumak için çalışmalarını sürdürmeyi hedeflemektedir.
    Tüketici hakları kanunununda yer alan kuralların neden tüketiciler tarafından uyulması zorunlu kurallar olduğunu biraz somut olarak şu şekilde açıklayabiliriz: Bir bilgisayar aldığınızda, aldığınız bilgisayarın bir problemi olduğunu gördünüz; ve bilgisayar bilginize güvenerek, siz ya da, bilgisayar deneyimine güvendiğiniz herhangi bir bilgisayarcıya, bilgisayarınızdaki problemi çözdürmeye çalıştınız. Fakat probleminiz çözülmedi. Aklınıza, bilgisayarınızın garanti belgesi olduğu gelebilir; fakat, siz artık, var olan garanti belgesinden yararlanamayan tüketici grubunda yer alıyorsunuzdur. Bunun nedeni, garanti belgesi olan bir eşyanın, sadece kendi servisi tarafından tamir edilmesinin, tüketici hakları kanununda yer alan kurallar arasında yer almasından kaynaklanmaktadır. Siz eğer, tüketici hakları kanunu ile bilgi sahibi değilseniz, tüketici haklarından yararlanamayan bir birey haline gelirsiniz. Bilgisayarınızda gerçek anlamda bir sorun varsa bile, hiç bir hak iddia edemez duruma gelirsiniz.
    Tüketici hakları derneği, tüketici haklarını korumak için tüketicilere destek olmak ile birlikte, tüketicilerin de, tüketici hakları; ve tüketici hakları kanunu ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir ki, tüketici hakları sistem olarak doğru bir şekilde işleyebilsin…
    Hepimiz aldığımız ürünlerden veya bize sunulan hizmetlerden kimi zaman şikayet ederiz; ancak bu şikayet genelde kendi kendimize olmaktadır. Adını çoğunlukla duyduğumuz tüketici dernekleri ya da tüketici hakları hususunda çoğumuz pek az bilgiye sahibiz. TÜKETİCİ HAKLARI MADDELER HALİNDE:
    Ülkemizin de taraf olduğu 1985 tarihli Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı mevcuttur







  3. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    teşekkürler çok işime yaradı

  4. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    çok işime yaradı thanky wery much

  5. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    çok güzel tarif edilemez

  6. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    ben komposizyon istedim bu yazı

  7. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    Bana fazla guzel gelmedi

  8. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    çook güzel olmuş tşk ederim çok işime yaradı

  9. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    bumu kısacıkj

  10. Kayıtsız Üye

    Cevap: Tüketici Hakları İle İlgili Kompozisyon

    abicim burada kompozisyon yokki(( ^_^

+ Yorum Gönder

tüketici hakları ile ilgili kompozisyon

tüketici haklarının korunması ile ilgili kompozisyonlar

tüketici haklarının korunması ile ilgili kompozisyon

tüketici haklarının korunması hakkında kompozisyontüketici hakları ile ilgili kompozisyon kısatüketici haklarının korunması ile ilgili kısa kompozisyon