+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Eğitim - Tarih Kategorilerinden İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci Makalesini Okumaktasınız.
  1. Bengisu
    Bayan Üye



    İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci






    İstiklal marşımızın yazılma ve bestelenme süreci hakkında bilgi

    İstiklal marşı'nın yazılma ve bestelenme süreci Türkiye de, ulusal marş yazılması önerisi, önce 1920 yılında İsmet Paşa dan (İnönü) geldi Maarif Vekaletinde bu öneriyi dikkate alarak bir yarışma düzenledi. O günlerde Türk Kurtuluş savaşı en heyecanlı günlerini yaşıyordu; toplumda ulusal bilinci pekiştirecek, ulusçuluk duygusunu daha da canlı kılacak bir marşa gereksinme duyuluyordu Yarışmada ayrıca güfteyi yazacak olana 500TL, besteyi yazacak olana 1000TL ödül vereceği duyuruldu.

    Yarışmaya katılan 724 şiirden hiçbiri başarılı bulunmadı Mehmet Akif Ersoy, böyle bir ödülden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmamıştı. Dönemin Maarif Vekil Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Mehmet Akif e Mektup yazıp, kendisi için sakıncalı gördüğü konularda güvence verdikten sonra Mehmet Akif, 48 saat gibi kısa bir sürede marşın güftesini yazıp imzasız olarak Maali Vekaline gönderdi. TBMM nin 1 Mart 1921 tarihli toplantısında okunan bu şiir, 12 Mart 1921 tarihli toplantıda da ulusal marş olarak kabul edildi.

    Marşın Bestelenmesi:
    İstiklâl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin milli marşıdır Sözleri Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921de resmen milli marş olarak kabul edildi. 1924 yılında Ali Rıfat Çağatayın bestesi kabul edildi 1930 yılına kadar kullanılan bu beste, bu tarihte Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi olan Osman Zeki Üngörün bestesi ile değiştirildi. Marşın armonik düzenlemesi Edgar Manas, bando düzenlemesi ise İhsan Servet Künçer tarafından yapıldı. Günümüzde de aynı beste kullanılmaktadır İstiklal Marşı''nın yalnızca ilk iki kıtası bestelenmiştir.







  2. Seher
    Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci






    İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır.Fakat daha önce yarışma düzenlenmiş ve Akif para ödülü olduğu için bu yarışmaya katılmamıştır.Daha sonra kendisine teklif edilince yazmıştır.







  3. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    Müzik ögretmenimiz bu bestenin başka bir şarkı için bestelenip sonradan istiklal marşı olarak kabul edildiğini söylemişti. Bu bestenin asıl yazılma sebebi olan şarkı hangisidir acaba??







  4. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    Aynn mehmet akif para olduğu için yarışmaya girmedi

  5. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    Biraz kısa yazsaydın daha iyi olurdu . Yine de teşekkürler.ElimDesin

  6. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    Brn beğenfim gayet güzel olmuş çok teşekkür ederim okuyunca anlaşılan bir bilgi

  7. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    Müzik ödevimi yaptım eyvallah

  8. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    saol müzik ödewimi yaptm

  9. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    Sağolun ellerinizle sağlık

  10. Kayıtsız Üye

    Cevap: İstiklal Marşı Yazılma ve Bestelenme Süreci

    güzel güzel

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu

istiklal marşının yazılma ve bestelenme süreci

istiklal marşının bestelenme süreci

istiklal marşının yazılma süreci

istiklal marsinin yazilma ve bestelenme sureciistiklal marşının besteleniş hikayesiistiklal marşının yazılış süreci