+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Eğitim - Tarih Kategorilerinden Sakarya Meydan Muharebesi Özet Makalesini Okumaktasınız.
  1. Yasemin
    Bayan Üye



    Sakarya Meydan Muharebesi Özet






    Sakarya Meydan Muharebesi İle İlgili Kısa Bilgiler
    Sakarya Meydan Muharebesi Hakkında

    sakaryameydanmuharebesi.jpg

    Sakarya Meydan Muharebesi
    14 Ağustos 1921 tarihinde Yunanlılar ilerlemeye başladı. 22 Ağustos’ta Türk birlikleriyle çatışma oldu. Muharebe 100km’lik bir cephe içerisinde yapıldı. Mustafa Kemal’in bildirisinde şu sözler vardı:’’Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.’’ Bu taktik dünya savaş tarihinde büyük bir yenilik yapmış, alışıla gelen çizgiye bağlı cephe kuramı bir yana bırakılmıştır.
    Başkumandan’ın yanında, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ve Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü vardı.
    Yunanlılar bazı cephelerden Ankara’ya 50km mesafeye kadar ilerleyebildiler. Ancak büyük fedakârlıkla durduruldu.
    10 Eylül 1921’de Türk karşı taarruzu başladı. Büyük bir bozguna uğrayan Yunanlılar, perişan bir durumda Sakarya ırmağı’nın batısına kaçabildiler.
    12 Eylül 1921’de Mustafa Kemal şu buyruğu yayınladı.’’21 gün devam eden Sakarya Meydan Muharebesi ordumuzun tam bir zaferiyle son bulmuştur.’’ 13 Eylül 1921’de Sakarya’nın doğusu düşmandan temizlenmiş, dünya tarihinin en büyük meydan savaşlarından biri Türkler tarafından kazanılmıştı.
    19 Eylül 1921’de TBMM, Mustafa Kemal Paşa’ya mareşallik(müşir) ve gazi unvanı verdi. Bu savaşta Mustafa Kemal attan düşerek yaralanmıştır.

    Sakarya Meydan Muharebesi’nin Sonuçları Nelerdir?
    1)Mustafa Kemal’e mareşallik ve gazilik unvanı verildi.
    2)Yunanlılar savunmaya, Türkler taarruza geçtiler.
    3)Sakarya Meydan Muharebesi 1683 II. Viyana yenilgiyle başlayan çekilmenin son noktası özelliğindedir.
    4)Bu zafer bir çok devletin Türkiye’ye bakışını değiştirmiş, artık tereddütleri kalmamıştır.
    5)Zaferden sonra Rusya ile Kars, Fransa ile Ankara Antlaşması yapıldı.
    6)ABD politikasından vazgeçmiş ve Ermeniler yalnız kalmıştır.
    7)II. İnönü zaferi’nin ardından çekilmeye başlayan İtalya tamamen çekilmiştir.
    8)İngiltere yalnız kalınca Sevr’i yeniden görüşmek için konferans teklif eder.
    9)Yunanlıların Anadolu’daki megalo idea düşüncesi biter.







  2. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet






    knk espiriye bak atatürk
    1 doğdu
    2 büyüdü
    3 savaştı
    4 öldü







  3. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    Ozet mi hepsi mi daha kısa olsa sevinirim







  4. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    Cok guzel bir yazi

  5. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    hiç bişe anlamdım

  6. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    gerçekden güzel olmuş teşekürler

  7. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    Çokk kısaca yaa daha uzun olsa daha iyi olurdu

  8. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    Çok sağolun gerçekten çok güzel bir yazıydı

  9. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    Çok güzel bir yazı bana göre

  10. Kayıtsız Üye

    Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Özet

    Çok teşekkürler çok işime yaradı. 😉☺😊👑🔔📚📙📘📗📒📔📖📕📓📑📲📱💯💯💯

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu

sakarya savaşı

sakarya meydan muharebesi özet

sakarya savaşı özetisakarya meydan muharebesiSAKARYA SAVAŞIsakarya savaşı özet